window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-2R1MPMNFYF');

Schietvereniging VZOD te Bathmen op Koningsdag

De schietvereniging ZOD in Bathmen  bestaat al sinds 1946 (inderdaad net na de oorlog) en dus hebben we net ons 75 jarig jubileum gevierd in Corona tijd.

Net als alle verenigingen is het moeilijk om leden te behouden. De oude leden lopen uit de tijd, nog steeds enthousiast, maar ja…. de hand begint te bibberen, en veel jeugd komt er niet bij. Iedereen is zo druk, druk, druk… .nog een sport erbij? Dat is toch net een brug te ver.
Dus wat doe je als (onbekende sport) vereniging met je clubhuis buiten het dorp? Juist ja, je moet je profileren!!

Wij doen dit in Bathmen door ons te laten zien in het dorp. We doen mee met elke gelegenheid die zich voordoet. De Winterfair.. daar zijn we jarenlang geweest met de KNSA promotiewagen. Op de Kermis? Daar staan we al 75 jaar met een eigen schiettent met luchtgeweren, een echte traditie. Hierdoor blijft schieten een gangbaar en normale sport binnen de gemeenschap.

Ook haken we aan bij andere initiatieven. Zo is er een bekende survival-run in Bathmen. De organisatie heeft ons gevraagd om en extra element toe te voegen aan dit evenement, juist voor de jeugd en lokale deelnemers. Hier geven we natuurlijk gehoor aan. Dit doen we dus ook al jaren, eerst met de KNSA promotiewagen, de laatste jaren met de laser pistolen. Dit wordt zeer gewaardeerd door de deelnemers. Joepie.. schieten, spannend.. net het onderdeel dat even rust brengt in de inspannende run. We houden hier nooit leden aan over maar alleen al de vonk overbrengen is voor ons genoeg. We komen later de locals weer tegen……

Dus ook op Koningsdag zijn we er graag bij. We maken ons weer bekend bij alle Bathmenaren en vaak is er de herkenning van de kermis of de survivalrun. En plots valt dan het kwartje. .. het is best wel leuk dat schieten. En dan is het schakelen, kom eens een keer langs en kom eens echt schieten met klein kaliber pistool of geweer. De afspraak wordt gemaakt, men komt op de club en een “potentieel” lid is geworven.

Een stand op Koningsdag, we hebben even ruimte nodig voor de doelen maar dat regelen we gewoon in het dorp. Met laser is het natuurlijk super veilig en dus makkelijk regelen. Een kraampje met wat ruimte is genoeg. Het leukst is natuurlijk de jeugd, die komen voor het gratis schieten. Sommigen  zijn nog wat jong en zien het niet, anderen pakken het gelijk op en schieten direct in de roos, soms tot ieders verbazing! Altijd leuke reacties. Scepsis is er niet.
Het zijn altijd goede reacties van diegenen die de stap maken om toch te schieten en dan na enkele simpele instructies de roos raken. Daar doe je het voor…!

Ook ditmaal was het weer een leuke dag. De vrijwilligers moeten het doen, dus hartelijk dank. Nieuwe leden.. even afwachten.. het gaat er om dat we weer bekendheid hebben binnen het dorp en dat de schietsport niet iets is dat verborgen moet worden. Het is een volwaardige concentratie sport, best moeilijk en je moet er een keer mee in aanraking zijn geweest om het te kiezen als jouw sport. Daar doen we het voor. Vandaag hebben we weer enkele leuke contacten gemaakt. Waarschijnlijk komt er iemand langs om eens kennis te maken en daar pakken we het verder op.

Staan op de braderie, op Koningsdag met hulp van de KNSA, à ja natuurlijk! We maken al jaren gebruik van de promotiewagen en nu van de laser pistolen en we zijn er wat blij mee. Het schieten gebeurd veilig en de beleving is natuurgetrouw, de rest moeten we zelf doen. Met de hulp van vrijwilligers lukt het wel.