Uitwisseling met Westerkappeln

Afgelopen zondag, 16 juni 2023, waren we na 2 jaar coronaonderbreking weer in Westerkappeln om het Vergleichsschiessen nieuw leven in te blazen. Ditmaal was het de vereniging in Velpe die de wedstrijden mocht organiseren. Velpe was ongeveer de laatste van de 10 verenigingen in Westerkappeln aan de beurt. Als je weet dat elke 4 jaar een schützenverein deze eer te beurt valt kan je uitrekenen dat we al meer dan 40 jaar deze uitwisselingswedstrijd organiseren met onze schuttersvrienden uit de oude partnergemeente.

De Schützen Verein Velpe ligt met hun clubhuis mooi verscholen in een dal in het bos naast een natuurlijke bron, mooi afgeschermd met  een kleine watermolen. Met een kleine vertraging waren we om 11 uur precies ter plaatse en de koffie met koek staat al klaar. Heel gastvrij ontvangen, dat kan je wel aan onze vrienden overlaten.

Al gauw komen we ter zake met de schietwedstrijden. We schieten staand opgelegd op een 50 meter baan met digitale telling op 1 decimaal, de maximale score is dan ook 10,9. Ze hebben de spullen mooi voor elkaar. 20 schutters van elke partij, Westerkappeln tegen Bathmen, krijgen 10 schoten. De eerst 5 zijn om te oefenen en tellen mee als geluksbaan, de tweede serie van 5 gaat om het “echie”, hier wordt bepaald wie de wisselbeker wint. Zoals altijd is het even wennen en net als je denkt dat je het door hebt, is je beurt voorbij. De prijsuitreiking is aan het eind van de dag, maar we weten genoeg, al 40 jaar gaat de beker over en weer.

 

Na de lunch, het broodje Bratwurst en het broodje Karbo gingen er wel in, brengen we een bezoek aan een houtzagerij met oude watermolen. De watermolen is werkelijk schitterend volledig gerestaureerd door de familie van de houtzagerij. Een idyllische plek is het geworden met de watervijver tussen de bomen waarbij het water boven over het waterrad geleid wordt. Binnen lopen de raderen gesmeerd. De molensteen draait soepel en het koren kan gemalen worden. Ook zijn er aftakkingen om andere machines aan te sturen. Ook werd er vroeger hout mee gezaagd. Het hele gebouw is 4 etages hoog, machinerie in de kelder, de molensteen en zaag op de begane grond, op de eerste de anderen machines maar ook de tentoonstelling van de oude molenaar (die ook schilder was) en op zolder de hijsinstallatie voor zakken met koren die in de bakken worden gestort. De liefhebbers van oude technieken halen hun hart op. Voor allen is er nog een biertje achter de molen.

 

Helaas gaf het biertje nog problemen. Een wesp was in een fles gekropen en Geert werd gestoken in zijn keel. Daarbij een allergische reactie zodat de Notartz en ambulance ter plekke moest komen. Gelukkig viel het (relatief) mee, na enkele uren in het hospitaal kon hij ’s avonds weer in de bus stappen mee terug naar Bathmen.

Na deze commotie ging het maar weer terug naar de schietbaan waar we even kunnen socialiseren onder het genot van bier, schnaps en bratwurst, een prima combinatie voor de meesten die het Duits hierdoor steeds beter onder de knie krijgen. Inmiddels is de burgemeester van Westerkappeln gearriveerd zodat de prijsuitreiking kan worden gehouden.

De beste Bathmense schutters zijn Wim Broekhuis en Herjan Bolink maar zelfs zijn konden niet verhinderen dat de wisselbeker naar Westerkappeln gaat, 850 om 1050 punten (ongeveer). De prijzen voor de geluksbaan gaan in flesvorm die natuurlijk meteen gezamenlijk geconsumeerd worden. We worden nog uitgenodigd voor het Heimatsschützenfest op 25 mei 2024 in Westerkappeln, de officiële uitnodiging volgt nog maar noteer het vast in de agenda. Op onze beurt nodigen we hun uit voor het volgende Vergleichsschiessen in2025 als onze schuttersvrienden uit Westerkappeln weer naar Bathmen komen en wel in Dortherhoek bij de VZOD.

Na de plichtplegingen en bedankjes over en weer is het tijd voor de groepfoto’s. Deze kan je binnenkort bekijken op https://www.schuetzenverein-velpe.de/ (kijk in de nieuws tab).

Het is inmiddels tijd om naar huis te gaan, er wordt wat voor onderweg ingeladen, onder andere Geert in Ippenbuhren. Hij was weer aardig te passe en blij dat hij naar huis mocht van de dokter.
Zo waren we weer om 20 uur in Bathmen.

Allen bedankt voor de gezellige dag, de chauffeurs bedankt voor het rijden en anderen voor het organiseren. Tot de volgende keer!